Aansturen van uw group tijdens de coronacrisis

0
1173

 

Nu we allemaal thuis aan het werk zijn, is het werkleven heel anders. We komen bijna nooit meer op kantoor, alle vergaderingen vinden nu plaats via een computerscherm. Het is voor iedereen een gekke situatie en veel mensen vinden het moeilijk om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Ook als supervisor is het best een uitdaging om in deze rare tijden je team goed te leiden. In dit blog lees je een aantal tips hoe je dit doet.

Plan voldoende vergaderingen

Thuiswerken heeft voor veel mensen veel voordelen. Geen reistijd meer naar kantoor, meer vrijheid en ruimte en minder afleiding van rondlopende collega’s. Toch heeft het ook als grote nadeel dat het contact tussen collega’s veel minder is. Dit is ten eerste veel minder prettig, maar zorgt er ook voor dat er minder over alle taken en activiteiten wordt gecommuniceerd. Om ervoor te zorgen dat dit niet tot verminderde prestaties leidt, is het als supervisor belangrijk om voldoende teamvergaderingen in te plannen. Heb je een week voor de coronatijd een vergadering gehad, dan is het verstandig om dit nu te veranderen naar twee keer per week. Zo heb je net iets meer contactmomenten met je medewerkers en weet het hele team wat iedereen doet. Zo is iedereen goed ge├»nformeerd en weet iedereen precies wat zijn taken zijn.

Informele activiteiten

Zoals gezegd zorgt het verminderde contact tussen collega’s ook voor veel minder plezier. Er zijn veel mensen die zich behoorlijk eenzaam voelen nu ze vanuit huis moeten werken. Als supervisor is het daarom jouw verantwoordelijkheid om de sfeer in je group te behouden. Dit doe je door bijvoorbeeld allerlei informele activiteiten te organiseren. Ging je vroeger vaak op vrijdagmiddag een borrel met je group, dan kan je dit nu ook via Zoom regelen. Ook zijn er allerlei andere leuke activiteiten die je online kunt doen, zoals een online pubquiz of spelletjesavond. Nu de regels wat flexibeler zijn geworden, kun je zelfs overwegen om een bbq of restaurant in het park of in een grote tuin te organiseren om voldoende afstand te bereiken.

Dank je collega’s

Tot slot is het als leidinggevende belangrijk dat je onderkent hoeveel energie en moeite je collega’s steken om ervoor te zorgen dat alles in deze bijzondere tijden op rolletjes loopt. Het is belangrijk dat u hen regelmatig bedankt voor hun inspanningen. Het is leuk om een klein cadeautje voor ze te regelen om ze te bedanken. Een leuk idee is bijvoorbeeld om een foto van het group in te lijsten en in luchtkussenenveloppen naar iedereen te posten. Er zijn ook websites waar je drankpakketten kunt bestellen en deze kunt laten bezorgen voor een virtuele vrijdagborrel.