Hoe creëer je een mooie gallery wall?

0
1100

Het is tegenwoordig ontzettend trendy om een hele wand vol te hangen met kunstwerken. Of het nu posters, foto’s of geschilderde werken zijn, alles kan en mag met elkaar worden gecombineerd. Maar het creëren van een zogeheten gallery wall is lastiger dan het lijkt. Hoe kies je de juiste groottes, kleuren en prints? In dit artikel zetten we alle tips op een rijtje, zodat jij straks ook de meest trendy gallery wall hebt waar iedereen jaloers op is.

Ga voor een neutrale basis

Je zou er niet gauw aan denken, maar de muur zelf is natuurlijk de basis van je gallery wall. Je wilt dat deze het liefst zo egaal mogelijk is, en geverfd is met matte verf, zoals de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Dit is een super matte muurverf van absolute topkwaliteit, die de muur een prachtige uitstraling geeft. Als het jouw doel is om alles wat je aan de muur ophangt extra op te laten vallen, dan doe je er goed aan de muur met Sikkens Alphacryl Pure Mat SF te verven. Doordat hij super mat is vallen oneffenheden zoals bobbeltjes en putjes namelijk minder op, waardoor alle aandacht naar de posters en lijsteng gaat. Je kunt eventueel de muur egaliseren, maar matte muurverf doet ook al een hele hoop.

Kies het juiste formaat lijsten

Allereerst is het belangrijk dat je lijsten kiest in allemaal verschillende formaten. Dit levert een speels en creatief effect op, en oogt het meest artistiek. Hoe groter de muur is, hoe groter de grootste lijst mag zijn. De algemene regel is daarbij dat het in balans moet zijn met de meubels in de ruimte. Staat er een grote bank van 2,5 meter breed? Maak je gallery wall dan niet breder dan 2 meter. Hang de kunst ook niet dichter dan 40 cm op de bank of het plafond, dat oogt namelijk nogal gepropt. Voor een ruimtelijk effect hang je de lijsten bovendien niet te dicht op elkaar. Een minimale afstand zou zo’n 8 cm moeten zijn, maar bij hele grote lijsten is iets meer doorgaans mooier.

Kies een gebalanceerd kleurenpalet

Dit is misschien wel het meest belangrijke, namelijk het kiezen van de juiste kleuren en prints. Het mooiste is om zowel drukke als rustige prints met elkaar te combineren, en de drukkere varianten goed over de hele compositie te verdelen. Zo heb je niet alleen aan de rechterzijde veel te zien, terwijl het er links een beetje saai uitziet. Qua kleur kun je kiezen voor enkele neutrale tinten die goed bij elkaar passen, met hooguit één of twee opvallendere kleuren. Laat deze kleuren terugkomen in de accenten van de prints, en kies één opvallend werk waarin de kleur veel wordt gebruikt. Onthoud: less is more. Als je al deze tips in je achterhoofd houdt kun je eigenlijk de plank niet misslaan met je gallery wall.