Investeren in aandelen en crypto: wat zijn de grootste verschillen?

0
950

Veel mensen die wat geld over hebben, kiezen ervoor om een deel hiervan te beleggen. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Sommige mensen investeren in vastgoed, andere mensen in grondstoffen of bepaalde vintage producten. Als je denkt aan geld investeren, zullen de meeste mensen echter al snel denken aan de aandelenmarkt. Lange tijd was dit de meest bekende en populaire manier van beleggen. De afgelopen jaren is hier langzaam verandering in gekomen, want steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in cryptomunten. De markt van crypto werkt ongeveer hetzelfde als de aandelenmarkt, alleen investeer je in een digitale munt in plaats van een bedrijf.

Wat zijn de voornaamste verschillende tussen investeren in aandelen en investeren in crypto? En waar moet je op letten als je een van deze digitale munten wilt kopen? In dit artikelen hebben wij deze informatie voor je op een rijtje gezet.

Reguleren van de markt

Een van de grootste verschillen bij het investeren in cryptomunten, is dat deze markt niet gereguleerd is, het een gedecentraliseerd systeem. Er is geen duidelijk toezicht op de ontwikkelingen en de digitale munten zijn zelfstandig opgezet. Deze cryptomunten zijn dus niet verbonden aan een staat, bank of een andere grotere macht. Alle cryptomunten worden opgezet en aangeboden door bedrijven, of door slechts één of meerdere personen.

De cryptokoersen kunnen hierdoor een stuk onvoorspelbaarder zijn, ook omdat de wereld van crypto nog relatief jong is. Er zijn in veel gevallen nog geen duidelijke regels en wetten. Dit maakt het natuurlijk ook erg leuk en lucratief om je geld te investeren in deze markt. Let wel goed op, want sommige munten bestaan na een korte tijd al niet meer. Niet ieder persoon of bedrijf heeft een plan voor de lange termijn. Hierdoor kun je snel al je geld verliezen, zonder vangnet. Zorg dus dat je altijd goed geïnformeerd bent voordat je investeert met investeren in crypto. Een goede keuze kunnen zogeheten stablecoins zijn. Dit zijn de veilige havens onder de cryptomunten, die je meer zekerheid geven op het behouden van waarde, en het verkrijgen van lange termijn beleggingswinst. Een voorbeeld van een bekende stablecoin is ‘Tether’. Begin februari 2022 noteerde de koers van Tether zo’n 0,88 euro. De koerswinst die er in één jaar tijd is gerealiseerd is zo’n 8 procent. Grote dalingen kende de koerst van Tether in het afgelopen jaar niet.

Overeenkomsten bij het investeren

Naast verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten te vinden tussen deze twee vormen van investeren. De koersen werken ongeveer hetzelfde, waardoor je grotendeels jouw ervaring kunt meenemen in de wereld van crypto. Andersom kan dit natuurlijk ook. Ook koop je aandelen en crypto meestal allebei via een tussenpersoon. In het geval van crypto is dit doorgaans een crypto broker, ook wel een ‘exchange’ genoemd. Op dit platform kun je een account / wallet aanmaken en geld storten. Hierna kun je meteen beginnen met investeren in de meest uiteenlopende cryptomunten.

Voor beide gevallen geldt natuurlijk dat je een betrouwbare broker moet vinden. Sommige brokers bieden zelfs beide tegelijk aan. Dan kun je op hetzelfde moment investeren in aandelen en in crypto. Ook is het bij beide vormen handig om veel kennis en ervaring te hebben. Je kunt de markt zo beter inschatten en tot betere keuzes komen. Op veel vlakken komen aandelen en crypto dus overeen.